روش های کوتینگ سابلیمیشن: چگونه اجسام را کوتینگ کنیم؟
در این مقاله سعی داریم که روش های کوتینگ سابلیمیشن را آموزش دهیم. در ابتدا باید یادآور شویم که واژه ی کوتینگ به کرات در صنایع مختلف بکار می رود.
زیرا کوتینگ یا coting در واقع به معنای پوشش و پوشاندن است. با این حساب هرگاه بخواهیم یک سطح را با یک ماده ی مخصوص جهت افزایش و ارتقا یک ویژگی و خصوصیت و یا مقاوم سازی آن سطح در برابر عوامل مخرب پوشش دهیم، عمل کوتینگ را انجام داده ایم.
از جمله کوتینگ های مطرح در صنعت می توان به
- کوتینگ فلزات،
- کوتینگ شیشه،
- کوتینگ بتن
- و…
- و کوتینگ سابلیمیشن اشاره کرد.
کوتینگ سابلیمیشن:
از جمله کوتینگ هایی که در صنعت انجام می شود کوتینگ سابلیمیشن است. در واقع منظور از کوتینگ سابلیمیشن، پوشش دادن به سطوح مختلف جهت آماده سازی آنها برای چاپ سابلیمیشن است. زیرا همانطور که در مقالات [ کوتینگ چیست ] و [ انواع کوتینگ ] و [ روش چاپ روی تیشرت ] بطور کامل توضیح داده شد، روش سابلیمیشن یکی از روش های صنعت چاپ است که در آن با استفاده از عامل حرارت عمل چاپ صورت می گیرد.
با دانستن روش های کوتینگ سابلیمیشن و پیاده کردن آنها شما در واقع قابلیت چاپ بر روی سطوح مختلفی مانند سرامیک، چوب، پارچه، شیشه، فلز و …را ایجاد کرده اید. نحوه کار همانطور که در مقاله آمده به این شکل است که ابتدا یک طرح دلخواه را بر روی یک کاغذ سابلیمیشن و توسط پرینتر حاوی جوهر سابلیمیشن چاپ می کنیم.
سپس آن کاغذ را بر روی سطح موردنظر قرار می دهیم. حال با استفاده از دستگاه سابلیمیشن که در واقع یک دستگاه انتقال حرارت مانند اتو در ابعاد و اشکال مختلف است، به کاغذ قرار گرفته بر روی سطح مورد نظر حرارت می دهیم.
این حرارت بالا (حدود 160 تا 200 درجه سانتی گراد) باعث می شود که جوهر از روی کاغذ تصعید شده و بر روی سطح مورد نظر بنشیند. تصعید یا sublimation به معنای تغییر حالت مستقیم ماده از جاد به گاز است. به دلیل اینکه در این روش چاپ، جوهر کاغذ از حالت جامد به گاز تبدیل می شود و بر روی سطح می نشیند، به این روش چاپ سابلیمیشن sublimation می گویند.
جوهر سابلیمیشن:
اگر میخواهید در چاپ سابلیمیشن نتایج بهتری داشته باشید حتما باید از جوهر سابلیمیشن استفاده کنید. جوهر سابلیمیشن نسبت به جوهرهای معمولی گرانتر است. علت این گرانی بخاطر خصوصیاتی است که جوهر سابلیمیشن دارد.
این جوهرها نسبت به جوهرهای معمولی قابلیت بیشتری برای تصعید دارند و با توجه به اینکه اصل چاپ سابلیمیشن، عمل تصعید است، در نتیجه نتایج حاصله در چاپ بهتر خواهد بود. نکته ی اصلی که در این بخش باید به آن اشاره کنیم اینست که این جوهرها برخلاف جوهرهای معمولی از مواد طبیعی بوجود نیامده اند و ذرات درشت پلیمیری تشکیل دهنده ی آن می باشند.
تنها سطحی می تواند این جوهر را بخود بگیرد و حفظ کند که خودش پلیمری باشد. به همین دلیل اگر سطحی چنین شرایطی را دارا نباشد باید با استفاده از کوتینگ، سطح آن را برای جذب و حفظ جوهر سابلیمیشن آماده کنیم. اگر این کار را نکنیم، سطح مورد نظر حتی اگر ساعتها توسط دستگاه سابلیمیشن حرارت ببیند هم طرح را به خود نمیگیرد.
آموزش کوتینگ سابلیمیشن:
کوتینگ سابلیمیشن به این علت صورت می گیرد که بتوانیم کاری کنیم تا جوهر بر روی سطح مورد نظر حفظ شود. به طور مثال دو قطعه شیشه را در نظر بگیرید. یک قطعه در ابتدا توسط ماده کوتینگ پوشش داده شده و دیگری هیچ عملی رویش صورت نگرفته.
بر روی هر دو طرح پرینت شده ای را قرار می دهیم و سپس توسط دستگاه سابلیمیشن به آن حرارت می دهیم. پس از مدت زمان مشخص و با برداشتن کاغذها از روی دو شیشه می بینیم که عکس بصورت کاملا واضح بر روی قطعه ی کوتینگ شده چاپ شده.
ولی بر روی قطعه ی کوتینگ نشده تنها لکه های پراکنده ی جوهر دیده می شود که به راحتی یک دستمال کشیدن پاک می شود. فکر میکنم که به اهمیت کوتینگ شدن سطوح در چاپ سابلیمیشن پی برده باشید.
تقسیم بندی کوتینگ:
روش های کوتینگ سابلیمیشن را می توان از چند جهت دسته بندی کرد.
تقسیم بندی کوتینگ بر اساس زمان انجام:
- عمدتا کوتینگ را قبل از چاپ و برای آماده سازی سطوح برای جذب و حفظ جوهر سابلیمیشن انجام می دهیم.
- در برخی مواقع، این عمل بعد از چاپ شدن صورت می گیرد. بطور مثال یک قطعه شیشه ی چاپ شده را می توان با کوتینگ نانو ضدخش و یا ضد آب کرد.
تقسیم بندی کوتینگ براساس حالت ماده:
- مایع
- گاز (اسپری)
با توجه به اینکه چه سطحی را و به چه اندازه و به چه روشی می خواهید کوتینگ کنید نوع ماده ی انتخابی فرق می کند.
تقسیم بندی کوتینگ کوتینگ براساس نحوه ی پخت:
- کوتینگ گرم
- کوتینگ سرد
علت این نامگذاری با توجه به دمای مورد نیاز برای پخت و تکمیل شدن عمل کوتینگ است.
زمانی که از مایع کوتینگ گرم استفاده میکنیم پس از اینکه سطح موردن نظر را کوتینگ کردیم باید آن را داخل یک کوره یا محفظه ی گرم قرار داده و چند دقیقه به آن گرما دهیم. دما و زمان کاملا دقیقی برای این قسمت وجود ندارد.
اما براساس سایر منابع موجود می توان دمای 100 تا 150 درجه و زمان 20 دقیقه را پیشنهاد داد. اگر این عمل را انجام ندهیم ماده ی کوتینگ بصورت کامل به سطح مورد نظر نمیچسبد و در هنگام چاپ شاهد تشکیل لکه های متعدد بر روی سطح خواهیم بود.
اما در هنگام استفاده از ماده ی کوتینگ سرد، دیگر نیازی به داشتن کوره و حرارت بالای 100 درجه نیست و ماده ی کوتینگ در هوای آزاد خشک و سطح آماده ی چاپ می شود. حداقل زمان لازم برای خشک شدن کوتینگ در هوای آزاد 24 ساعت می باشد.
کوتینگ گرم یا سرد. واقعی یا دروغ!
گاها در برخی منابع وجود کوتینگ گرم و سرد و تفاوت آنها انکار می شود و گفته می شود که گرما دادن تنها برای تسریع در روند خشک شدن انجام می شود و چیزی به نام کوتینگ گرم یا سرد وجود ندارد. اما آنچه که بصورت تجربی مشاهده می شود اینست که مایع کوتینگ سرد در اثر گرما ی سوزد و سبب می شود که سطح کوتینگ شده زرد رنگ شود.
انواع روش های کوتینگ:
روش های کوتینگ سابلیمیشن را بسته به اینکه به چه طریقی میخواهید سطح مورد نظر را بپوشانید، به 2 طریق انجام میگیرد:
1) غرق کردن یا شناور کردن (غرقابی کردن)
برای این کار ماده ی کوتینگ باید بصورت مایع باشد و دیگر اسپری ها کاربردی ندارند. در این روش ابتدا ماده ی کوتینگ را داخل یک ظرف گود می ریزیم. ظرف باید بگونه ای باشد که بتوانیم به راحتی جسم مورد نظرمان برای کوتینگ را داخل آن قرار دهیم.
در این روش بدون نیاز به وسیله یا تجهیزات خاص تنها با فرو بردن جسم مورد نظر در ظرف حاوی کوتینگ، عمل کوتینگ را انجام می دهیم.
تنها نکته ی قابل ذکر اینست که باید در نظر داشته باشید که مایع کوتینگ در مجاورت هوا فاسد شده و قابلیت خود را از دست می دهد. به همین دلیل در ابتدا باید عمل کوتینگ را سریعا انجام دهید. و سپس اینکه باقیمانده ی مایع را در ظرف در بسته نگه دارید.
2) اسپری کردن:
در این روش می توان از قوطی های اسپری کوتینگ استفاده کرد. و همچنین می توان مایع را با پیستوله اسپری کرد. نازل های پیشنهادی برای عمل کوتینگ شماره های 1.6 و 1.8 هستند. سطح مورد نظر را در فاصله ی 30 سانتی متری پیستوله و طی 4 تا 5 بار پاشش یکسان و در جهات مختلف کوتینگ کنید.
بهتر از پیستوله های فلزی استفاده کنید. زیرا کوتینگ خاصیت چسبندگی بالایی دارد و پس از اتمام عمل کوتینگ باید با اسپری کردن مقداری تینر از گرفتگی نازل های جلوگیری کنیم. پیستوله های پلاستیکی در مقابل تینر ممکن است دچار خوردگی شوند. به همین دلیل بهتر است از پیستوله فلزی استفاده کنیم.
اینکه کدام روش برای کوتینگ بهتر است بستگی به دو عامل دارد:
1) شکل جسمی که باید کوتینگ شود.
2) مقدار سطحی که باید کوتینگ شود.
سلام آیا شرکت شما فروش کوتینگ داره؟
ممنون میشم بهم اطلاع بدید
سلام. بله . می تونید جهت سفارش کوتینگ های گرم و سرد مخصوص سطوح سخت و همچنین کوتینگ پارچه با شماره 09369198619 تماس بگیرید.
سلام جناب
با استفاده از عمل کوتینگ میشه با دستگاه های سابلیمیشن 6 کاره و 8 کاره و3D گارد ژله ای و کیف پول چرم چاپ کرد؟
برای اینکه گارد و چرم زیر گرما دستگاه ذوب نشه
با سلام خدمت شما. ” پاسخ شما خیر می باشد.”
به این دلیل که کوتینگ تنها به سطح مورد نظر شما قابلیت رنگ پذیری را می دهد و آنرا برای چاپ سابلیمیشن آماده میکند و کوتینگ کردن هیچ تاثیر و ربطی به افزایش مقاومت سطح مورد نظر شما در برابر حرارت ندارد و حتما گارد و کیف چرمی در این حرارت از بین می رود.با تشکر
سلام
میخواستم بدونم کوتینگ سرد بصورت اسپری میشه مثلا ماگ رو اسپری کرد؟
یعنی کوتینگ سرد دیگه نیاز به کوره نداره؟
با سلام.بله در کوتینگ سرد نیازی به داشتن کوره نیست و با توجه به شرایط دمایی منطقه ممکن است از 6 الی 24 ساعت طول بکشد.
سلام.ببخشید من میخام یک طرح رو بدم برام سابلیمیشن کنن بعد روی سطح آینه یا شیشه چاپ کنم …آیا امکانش هست که اسپری کوتینگ روی سطح بزنم و با اتو طرح سابلی رو چاپ کنم …ایا امکانش هست با اتو این کارو انجام داد .و به صرفه هست ..ممنون از راهنماییتون
سلام. استفاده از اتو شاید خیلی خیلی نتیجه ی خوبی رو نده. خلاصه عرض کنم. خیلی روی فیلمهای یوتیوب حساب باز نکنید. 🙂
سلام جنس قاب های ۳بعدی ازچیه وآیا برای قاب های ۳بعدی ازکوتینگ استفاده میشه ممنون میشم پاسخ دهید
با سلام خدمت شما.پیشنهاد میکنم جهت دریافت اطلاعات دقیق درمورد کوتینگ این مورد لطفا با مشاور ما تماس بگیرید. باتشکر (09369198619)
سلام اگر بخواهیم لیوان و ماگ را برای ما کوتینگ کنید هزینه چقدر میشه
سلام و عرض ادب. با شماره های موجود تماس بگیرید.