کوتینگ

تعریفی مفصل از کوتینگ!

کوتینگ یا کوتینگ کردن از جمله کارها و اصطلاحاتی است که گاها افراد به اشتباه می اندازد. علت این امر هم اینست که کوتینگ کردن در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد.

 

کوتینگ در واقع به معنای پوشش دادن است و یک مفهوم کلی است. حال بسته به اینکه در چه صنعتی با آن رو به رو شوید مفهومش متفاوت است. البته توضیحات مکمل را در مقاله { کوتینگ چیست؟ } خدمت شما عزیزان داده ایم.

 

کوتینگ چیست؟

 

به عبارت دیگر هرگاه بخواهیم سطحی را با استفاده از یک مایع مخصوص جهت ایجاد یا ارتقا یه خصوصیت بپوشانیم به این عمل انجام شده کوتینگ می گویند. کوتینگ سابلیمیشن هم یکی از این موارد است که در ادامه توضیح داد خواهد شد.

 

 

در ابتدا مواردی از کوتینگ سطوح مختلف در صنایع مختلف را بیان می کنیم:

 

کوتینگ بتن:

از جمله کوتینگ هایی که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرد کوتینگ بتن است. در این مورد سطح بتن ها توسط ماده ای مخصوص پوشیده می شود.

 

کوتینگ

 

این ماده چسبندگی بالایی دارد. با این عمل بتن عایق شده و در مقابل عواملی چون نور خورشید، یخ زدگی، رطوبت، حرارت و شوکهای حرارتی بالا مقاوم می شود.

 

 

 

کوتینگ فلز:

گرچه در صنعت سابلیمیشن هم با کوتینگ فلز برخورد میکنیم اما هدف کار با هدف آنچه که عموما در صنعت بعنوان کوتینگ فلز بیان می شود بسیار متفاوت است. در چاپ سابلیمیشن گاها میخواهیم بر روی یک قطعه فلز عکسی را چاپ کنیم.

 

کوتینگ

 

در این صورت ابتدا سطح فلز رنگ کاری شده و سپس روی آن کوتینگ می شود تا قابلیت جذب جوهر را داشته باشد و بر روی آن چاپ انجام شود. این تنها یک مورد کوچک از کوتینگ فلزات است.

 

کوتینگ فلز در صنعت عموما به پوشش دادن قطعات و لوله های فلزی جهت عایق شدن آن گفته می شود. یکی از پرکاربردترین این موارد کوتینگ لوله های نفتی است.

 

در این مورد سطوح لوله های انتقال نفت را با یک پوشش پلیمری می پوشانند تا لوله ها در مقابل تهدیداتی چون اشعه یuv، ضربات مکانیکی، تنش های حرارتی،خوردگی و سایش و … مقاوم شوند.

 

 

 

کوتینگ پارچه:

بیشترین کاربرد کوتینگ پارچه در صنعت نساجی است. در اطراف ما پارچه های رنگارنگی موجود هستند که هر کدام طرح و نقش خاصی دارند.

 

این پارچه های رنگارنگ در ابتدای تولید پارچه های خام و سفید رنگ هستند. حال اگر قرار باشد که تماما رنگی و یا بخش هایی از آنها طرح دار شوند باید قابلیت جذب و حفظ جوهر را داشته باشند.

 

کوتینگ

 

به همین دلیل رول های پارچه های خام را داخل دستگاه های مخصوص کوتینگ پارچه قرار می دهند و پس از آن به طرق مختلف روی آن چاپ انجام می دهند.

 

امروزه دستگاه های مختلف چاپ مستقیم بر روی پارچه موجود هستند و به راحتی و با کیفیت فوق العاده می توانند بر روی پارچه های پنبه ای یا پلی استر چاپ انجام دهند.

 

 

دستگاه های کوتینگ پارچه دارای غلتک هاس متعدد است. از یک طرف رول خام وارد شده و در میانه ی راه آغشته به مایع کوتینگ می شوند و پس از عبور از تونل های حرارتی بر اثر گرما خشک و آماده ی چاپ می شوند.

 

 

 

همانطور که می دانیم در چاپ سابلیمیشن باید ابتدای امر سطح مورد نظر را با کوتینگ بپوشانیم. همانطور که در مقاله <> توضیح داده شد، دلیل استفاده از این کار اینست که در چاپ سابلیمیشن باید با کمک حرارت جوهر را از روی برگه ای که طرح روی آن پرینت شده به روی جسم انتقال دهیم.

 

 

و حالا برای اینکه کار به نتیجه برسد باید این جوهر بر روی سطح ماندگار شود. و این در حالتی رخ می دهد که سطح مورد نظر آماده سازی شده باشد. در دنیای سابلیمیشن اصطلاحا به این آماده سازی کوتینگ کردن می گویند و به مایعی که از آن استفاده می شود کوتینگ می گویند.

 

 

 

کوتینگ بذر:

یکی از جاهایی که با واژه کوتینگ برخورد می کنیم در صنعت کشاورزی و مقوله ی کوتینگ بذر است. در این مورد بذر گیاهان را قبل از کاشتن با مواد مخصوصی پوشش می دهند و یا در اصطلاح کوتینگ می کنند. این کوتینگ کردن مزایای مختلفی دارد.

 

کوتینگ

 

از جمله اینکه براساس تجربه دیده شده که ذرات پوشش دار کمتر دچار آفت می شوند. علاوه بر این ذرات کوتینگ شده راندمان بالایی در رشد نسبت به ذرات معمولی دارند.  همچنین عدم تمایل پرندگان به خوردن بذرهای کوتینگ شده یکی دیگر از مزایای این روش است.

 

 

 

کوتینگ شیشه:

یکی از مواردی که در آن با واژه ی کوتینگ رو به رو می شویم مقوله ی کوتینگ شیشه است. در اینجا هم بسته به اینکه بدنبال ایجاد یا بهبود چه خاصیتی بر روی شیشه هستیم از مواد مخصوصی استفاده میکنیم.

 

 

از جمله خصوصیاتی که در صنعت شیشه گری با استفاده از کوتینگ به دنبال آن هستیم، عایق کردن صوتی و گرمایی شیشه، عایق شدن در مقابل امواج مختلف همچون uv و… و رفلکس شدن است.

 

در صنعت چاپ و در روش سابلیمیشن هم گاها با کوتینگ شیشه برخورد میکنیم که در آنجا با استفاده از ماده ای مخصوص قابلیت جذب جوهر توسط سطح شیشه را ایجاد میکنیم.

 

کوتینگ

 

جا دارد یادآوری کنیم که کوتینگ یه ماده واحد نیست. یک عمل به معنای پوشش دادن است. مطالب بالا از آن جهت مطرح

شد که مبادا هرگاه واژه ی کوتینگ را شنیدید تصور کنید که منظور همان کوتینگ سابلیمیشن است. موارد بسیار دیگری از کوتینگ در صنایع مختلف بود که از بیان آنها خوداری شد.

 

 

 

کوتینگ سابلیمیشن:

اما آنچه ما به دنبال آن هستیم کوتینگ سابلیمیشن است. همانطور که پیش تر عنوان شد کوتینگ سابلیمیشن عملی است که در آن بوسیله ی یک مایع مخصوص سطوح مختلفی که قصد چاپ بر روی آنها داریم را می پوشانیم تا بتوانیم بر روی آنها چاپ سابلیمیشن انجام دهیم.

 

علت این امر اینست که جوهرهای سابلیمیشن دارای ذرات درشت پلیمری هستند و تنها می توانند توسط سطوحی جذب شوند که جاذب این مواد باشند.

کوتینگ

کوتینگ سابلیمیشن هم یک تعریف کلی است. هرگاه بخواهیم یک سطح را برای داشتن یک نتیجه بهتر در چاپ سابلیمیشن، کوتینگ کنیم در واقع کوتینگ سابلیمیشن صورت گرفته است.

 

حال این کوتینگ می تواند کوتینگ کاغذ باشد یا کوتینگ چوب، سنگ، فلز، شیشه و سرامیک و …

 

 

کوتینگ تیشرت:

تصور کنید دو تیشرت در اختیار ماست. یک تیشرت پنبه ای و یک تیشرت پلی استر. به نظر شما کدام یک از آنها نیاز به کوتینگ شدن دارد؟

 

برای پاسخ به این سوال باید مواد تشکیل دهنده ی این دو پارچه را بدانید. تار و پود پارچه پنبه ای متشکل از الیاف طبیعی است و هیچ گونه ماده شیمیایی و پلاستیکی ندارد.

 

کوتینگ

 

اما پارچه ی پلی استر از مقدار قابل توجهی الیاف مصنوعی تشکیل شده است. پر واضح است که تیشرت پنبه ای نمی تواند جاذب خوبی برای جوهر سابلیمیشن باشد.

 

به همین دلیل اگر قصد چاپ بر روی آن را داریم باید حتما قبل از چاپ روی آن را کوتینگ کنیم. اما تیشرت پلی استر بدون نیاز به کوتینگ به راحتی جوهر سابلیمیشن را به خود می گیرد.

 

 

 

کوتینگ چوب:

چوب و یا قطعات ام دی اف هم به دلیل اینکه در ساختار آنها مواد پلیمری یافت نمی شود نمی توانند  جوهر را به خود جذب کنند. به همین علت اگر قصد داریم که بر روی آنها چاپ سابلیمیشن انجام دهیم باید ابتدا عملیات کوتینگ را روی آنها انجام دهیم.

کوتینگ

 

البته در برخی مواقع هم دیده شده که برخی از چوبهای فرآوری شده تا حدودی رنگ را به خود می گیرند اما به دلیل نداشتن کوتینگ، تصویری بسیار مات و کدر می دهد که اصلا جذاب نخواهد بود.

 

 

 

کوتینگ سنگ:

نمونه سنگهای مختلفی امروزه در بازار موجود هستند که می توان بر روی آنها چاپ سابلیمیشن انجام داد. در این نوع سنگها هم که عمدتا مصنوعی هستند ابتدا یک سمت تخت را رنگ کاری کرده و پس از آن با انجام کوتینگ این امکان را می دهند تا بر روی آنها چاپ سابلیمیشن انجام دهیم.

 

کوتینگ

 

بطور کل در صنعت چاپ و در روش سابلیمیشن تنها در دوحالت می توان چاپ سابلیمیشن داشته باشیم:

 

  • حالت اول اینکه خود آن سطح قابلیت جذب جوهر سابلیمیشن را داشته باشد. مثل لیوان های پلیمری و یا تیشرت های پلی استری.
  • حالت دوم اینکه سطح را توسط مایع کوتینگ سابلیمیشن پوشش دهیم و به آن سطح توانایی جذب جوهر سابلیمیشن را دهیم.

 

در غیر این صورت یا چاپ سابلیمیشن صورت نخواهد گرفت و یا اینکه بسیار کدر و غیر واقعی در خواهد آمد.

 

 

امیدواریم که مطالب فوق مفید واقع شده باشد.همچنین درصورت دریافت اطلاعات کامل تر میتوانید مقاله ی

{ انواع کوتینگ } را مطالاعه بفرمایید.

 

 

 

 

 

 

همچنین ببینید

پیکسل چیست

پیکسل چیست

پیکسل چیست ؟ | کامل ترین توضیحات در مورد پیکسل + خرید در مقاله پیکسل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *